Oefening op hoogte in toren Geerteskerk
SAMENWERKING MET HOOGTEREDDINGSTEAM, AMBULANCE EN BOA’S
Om op de bijzonderste inzetten voor te bereiden is het zaak voor de brandweer om veel te oefenen op uiteenlopende scenario’s. Afgelopen week had post Oranjeweg de kans om te oefenen in de monumentale kerktoren van de Geerteskerk in Kloetinge. Voor de oefening wordt groots uitgepakt en worden ook boa’s van de gemeente, het hoogtereddingsteam van Veiligheidsregio Zeeland en de ambulancedienst uitgenodigd.
Tegen zeven uur ’s avonds gaat het mis in de toren. Twee werklieden komen ten val. Een van de lieden loopt hevig bloedend naar beneden om hulp te halen, de tweede blijft bewusteloos achter op de hoogste verdieping van de in 1494 gebouwde toren. De hoogste verdieping is op ruim 40 meter van de in totaal 65 meter hoge toren.
Reanimatie
Vanaf de brandweerkazerne aan de Oranjeweg zijn het blusvoertuig en de autoladder al uitgerukt, ook een ambulance is onderweg. De brandweer vangt als eerste het slachtoffer met de bloeding op. Snel wordt een tourniquet (drukverband) aangelegd. De rest van de bemanning loopt door naar boven. De smalle stenen wenteltrap van bijna 200 treden is niet de enige uitdaging voor het team. Het tweede slachtoffer blijkt gereanimeerd te moeten worden. Het personeel van de ambulance neemt na aankomst de reanimatie over door middel van een automatisch hartmassageapparaat, de Lucas.
Omdat de patiënt horizontaal moet worden geëvacueerd, zijn de mogelijkheden in de toren erg beperkt. Onze autoladder is 32 meter hoog en kan dus niet gebruikt worden. De bevelvoerder van de brandweer laat daarom het hoogtereddingsteam alarmeren.
Hoogtereddingsteam
Het hoogtereddingsteam voert brandweertaken uit op plekken die heel hoog zijn, heel diep zijn of in besloten ruimtes. Denk aan laadruimte van schepen, windturbines en bouwkranen. In Nederland zijn er vier van deze teams, het Zeeuwse team rukt uit vanuit Terneuzen.
Het team brengt zo hoog mogelijk in de toren lijnen aan waarmee het team de brancard langs buiten kan laten afzakken. Na een half uur voorbereiding, gaat een van de hoogteredders met de brancard over de rand van de toren. Tijdens de afdaling verzorgt de Lucas de reanimatie. Binnen 10 minuten is de patiënt beneden en in handen van de ambulanciers.