Kazerne Brouwersgang

kazerne is lang gekoesterde wens

In 1955 verhuist de brandweer van stad Goes naar een nieuwe kazerne aan de Brouwersgang. Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van de vrijwilligers in vervulling. De kazerne aan de Beestenmarkt is namelijk veel te klein en in slechte staat van onderhoud.

9 juli 1955

Tot 1955 is de brandweer gevestigd in een kleine eenvoudige kazerne aan de Beestenmarkt 5 in Goes. Links naast de kleuterschool, tegenwoordig poppodium ’t Beest, is een smalle doorgang naar een loods waar het brandweermaterieel staat opgesteld.

De eerste plannen voor een nieuwe kazerne komen al in 1949 in de gemeenteraad ter sprake. De raad wil de oude school en kazerne aan de Beestenmarkt slopen zodat er een doorbraak ontstaat aan de westzijde van de Beestenmarkt. Ook het pakhuis van firma Gunst moet gesloopt worden. In ruil krijgt Jan Gunst de grond van de oude kazerne aangeboden. Helaas, de financiële middelen ontbreken en de ruil wordt in de ijskast gezet. Ook plannen voor het samengaan met de Ambachtschool aan de Westwal loopt op niets uit.

Tussen de Twee Poorten

In 1952 komt de kerk van de Gereformeerde Gemeente ‘Tussen de Twee Poorten’ leeg te staan. De naam stamt uit de volksmond en omvat het gebied tussen de Hoofdpoort en de Havenpoort. In 1875 verandert de naam in J.A. van der Goeskade. Het college van B en W stelt voor aan de raad om het kerkgebouw te verbouwen tot brandweerkazerne. Ook deze plannen gaan niet door. Het oude kerkgebouw wordt uiteindelijk gebruikt als opslagloods en wordt in de jaren 1980 gesloopt.

In 1953 komt de brandweer weer terug op de begroting. Verbouw van de kazerne aan de Beestenmarkt gaat bijna 29 duizend gulden kosten. Nieuwbouw daarentegen maar tienduizend gulden meer. Er wordt al snel besloten dat nieuwbouw economischer is. Een tweede reden om nieuw te bouwen is de uitbreiding van het materieel voor de Bescherming Bevolking. De uiteindelijke kosten van de kazerne betreft 80 duizend gulden.

Bouw

Begin 1954 is het ontwerp klaar en kan men beginnen met de bouw. Op het terrein van de oude tuinderij aan de Brouwersgang wordt in maart de eerste van de 55 palen in de grond geheid. Er zijn nog steeds plannen om de gebouwen aan de westzijde van de Beestenmarkt te slopen, zodat de brandweer vanuit de remise zo de binnenstad in kan rijden. De kleuterschool wordt uiteindelijk niet gesloopt, maar wordt jaren later verbouwd tot poppodium ’t Beest.

Bij de bouw is rekening gehouden met de brandbaarheid van de gebruikte materialen. De kazerne is dan ook onbrandbaar, opgebouwd uit betonnen spanten en op de deuren na is alles van metaal of steen.

De remise krijgt vier deuren. Achterin komt een lange goot om slangen te wassen. Vanuit de goot kunnen de schoongemaakte slangen vervolgens opgehangen worden in de 17 meter hoge slangentoren. Midden door de toren loopt de schoorsteen van de verwarming zodat de slangen vlot drogen. Bovenop de toren staat een glazen koepel die als uitkijkpost kan worden gebruikt. Voor het oefenen van redding op hoogte zijn er drie bordessen aan de toren aangebracht.

Verder zijn er op de begane grond de centrale meldingspost, een waslokaal, een werkplaats met magazijn en een kantoor. Op de verdieping is er plaats voor een gecombineerd leslokaal met kantine en een groot magazijn. Bij de inrichting van het magazijn is ook rekening gehouden dat een brandpiket van de BB gehuisvest moet worden als het onverhoopt nodig is. In de kantine krijgt een muurschildering van de heer Joh. de Dreu, bouwkundig opzichter bij de gemeentewerken.

Opening

Op 9 juli 1955 draagt burgemeester Ten Kate het gebouw tijdens een feestelijke bijeenkomt over aan brandweercommandant Pilaar en de 26 vrijwilligers. De Middelburgse brandweercommandant Mathijssen verklaart zelfs jaloers te zijn op de nieuwe Goese kazerne en wenste een gelijkwaardig pand in zijn stad.

Nieuw gebruik

De kazerne aan de Brouwersgang blijft in gebruik tot 1988 wanneer aan de Van der Spiegelstraat, achter Shell de Baar het distributiecentrum van Van Gent en Loos tot kazerne wordt verbouwd. De oude kazerne wordt verkocht aan een fysiotherapeut. Het pand is vandaag nog steeds in gebruik en van buiten nog duidelijk als brandweerkazerne te herkennen.

Gemeentearchief Goes
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Orgelsinzeeland.nl
Langs verdwenen kerken in de Goese binnenstad, door Marina de Jonge
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
Scroll naar boven