Kazerne Oranjeweg

Kazerne wordt steunpunt voor de bevelanden

Op 30 november 1996 wordt aan de Oranjeweg 100 in Goes een nieuwe kazerne van de Brandweer Goes geopend. De Oranjeweg maakt deel uit van de rondweg door Goes. Zodoende zijn vanaf deze locatie alle wijken, bedrijventerreinen en de binnenstad snel te bereiken.

30 november 1996

De nieuwe kazerne in Goes is een ontwerp van het Goese architectenbureau Rothuizen van Doorn ’t Hooft. Het noordelijke deel van het complex wordt in 1996 opgeleverd. Met de bouw van de hoofdpost in 1996 is een bedrag gemoeid van 3,3 miljoen gulden. De helft daarvan wordt betaald door zorgverzekeraar CZ Groep. Ze wilden namelijk op de plaats van de oude kazerne aan de Van der Spiegelstraat een nieuw hoofdkantoor bouwen. De gemeente zorgt ervoor dat CZ Groep haar nieuwe kantoor kan bouwen, maar wel bijdraagt aan de verhuizing van de brandweer.

Lees meer over kazerne Van der Spiegelstraat

De architect heeft met het ontwerp van de kazerne een belangrijke mate van transparantie voor ogen. Niet alleen van buiten naar binnen, maar ook binnen in het gebouw zelf. Daarom is op een paar prominente plaatsen in het gebouw veel glas gebruikt. Een grote glaswand biedt vanuit de kantoorruimte een indrukwekkend zicht in een van de voertuigenremises. Hetzelfde geldt voor enkele grote ramen in de kantine. De garagedeuren zijn grotendeels van glas zodat vanaf de Oranjeweg duidelijk zicht is op de in de remises gestalde voertuigen. Ook is vanaf de buitenkant de glijpaal vanuit de kantine naar de remise goed te zien. De scheve lijnen die het ontwerp laat zien symboliseren de snelheid van de brandweer.

Opening

De officiële opening wordt verricht door R. Husman, directeur brandweer van Binnenlandse Zaken. Via een druk op de knop ontstak hij enkele knallers waarna een vallend doek de tekst “Open 30-11-’96” onthulde. Een “grote mijlpaal” in de geschiedenis van de Goese brandweer noemt de burgemeester de opening van de kazerne.

Verbouw

In 2006 en 2007 wordt de hoofdpost flink uitgebreid en verbouwd. De noodzaak voor deze uitbreiding ligt onder meer in de aanwijzing van de post Goes als steunpunt binnen de Veiligheidsregio Zeeland, de toename van het aantal beroepskrachten en de uitbreiding van het wagenpark.

Op 21 september 2007 wordt de post heropend. De officiële openingshandeling wordt verricht door commissaris van de Koningin Karla Peijs en de Goese burgemeester Dick van der Zaag. Beiden worden met een door paarden getrokken antieke brandspuit opgehaald op het stadhuis op de Grote Markt. Aangekomen bij de brandweerkazerne moeten de beide bestuurders vol aan de bak. Op het parkeerterrein van de brandweerkazerne staat een auto in brand die zo snel mogelijk geblust moest worden. Maar alleen met de commissaris van de Koningin en de burgemeester aan de straalpijp krijg je nog geen brand onder controle. Er moet gepompt worden! Daarvoor worden enkele notabelen ingeschakeld: burgemeester Gelok van Borsele, Peter van Dijk (commandant Brandweer Zeeland) en Frans Captijn (directeur Veiligheidsregio Zeeland) verzorgen de waterwinning.

De ‘autobrand’ is uiteindelijk binnen enkele minuten onder controle. De schade blijft beperkt. Tegelijk met het sein ‘brand meester’ wordt de vernieuwde kazerne voor geopend verklaard.

Werkplaatsen

Speciaal voor de werkzaamheden aan de ademluchtapparatuur krijgt de kazerne de beschikking over een ademluchtwerkplaats. Ademlucht is van levensbelang bij veel incidenten waarbij de brandweer wordt ingezet. Van levensbelang voor de brandweerlieden zelf, maar ook voor eventuele slachtoffers die gered moeten worden. Zonder ademlucht zou de brandweer nooit in dikke rook kunnen werken. Gebruikte ademluchtflessen worden gevuld, gebruikte maskers worden gereinigd, gedroogd en getest. Ook de ademluchttoestellen worden periodiek getest. Daarvoor zijn speciale, volautomatische testbanken aanwezig. Voor het reinigen van persluchtmaskers zijn spoelbakken, een wasmachine en een droogkast aanwezig.

Alle uitrukkleding, gaspakken en andere kleding wordt in eigen beheer gewassen en gedroogd. Daarvoor is een speciale was- en droogruimte ingericht. Daarin staat professionele was- en droogapparatuur. Uiteraard beschikt de post Goes ook over een ‘normale’ onderhoudswerkplaats met werkbanken, diverse apparatuur, een scala aan gereedschappen en een magazijn. Ook bevindt zich daar het kantoor van de technische dienst.

Reddingsbrigade

In het najaar van 2010 werd in de nieuwe remise, in het achterste gedeelte, een verdiepingsvloer aangebracht. Op de begane grond staan sindsdien de boten van de Goese Reddingsbrigade gestald, op de verdiepingsvloer is een magazijn voor de brandweer ontstaan. Een roldeur in de zuidelijke buitenwand van de kazerne ontsluit de stallingsruimte van de reddingsbrigade. Wanneer in 2017 de brandweerpost in ‘s-Heer Arendskerke sluit, verhuisd de reddingsbrigade naar de oude kazerne van het dorp. De lege ruimte aan de Oranjeweg wordt gevuld door de dienstbus van de technische dienst van Veiligheidsregio Zeeland.

Technische dienst vertrekt

Met de reorganisatie van de brandweer onder de paraplu van de veiligheidsregio verhuist de technische dienst in 2017 naar de brandweerkazerne van Borssele. De wasruimte wordt een kleedruimte voor het duikteam, de ademluchtruimte is korte tijd kantoor en wordt in 2020 ingericht voor twee medewerkers die zich bezighouden met alles rondom verbindingen.

Tweede post

In 2018 openen Veiligheidsregio Zeeland en de gemeente Goes een tweede post binnen de bebouwde kom van de stad. Dit komt voort uit het project ‘Maatwerk in Brandweerzorg’. Om aan de wettelijke opkomsttijden te voldoen wordt geadviseerd om aan de noordwest kant van de stad een tweede uitrukpost te bouwen. In afwachting van die nieuwe post wordt een tijdelijke uitrukpost bij het gemeentelijk aannemingsbedrijf aan de Troelstralaan ingericht. Op 5 april verhuizen een tankautospuit en het hulpverleningsvoertuig naar de post in de Goese Polder.

Brandweervoertuigenonline.nl
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
Scroll naar boven