Kazerne Van de Spiegelstraat

PAND VAN GEND EN LOOS VERBOUWD TOT MODERN ONDERKOMEN

In 1988 verhuist de Goese brandweer van de Brouwersgang naar de kazerne aan de Van de Spiegelstraat. Een maandenlange verbouwing is nodig om een voormalige loods van koeriers- en pakketdienst Van Gend en Loos om te bouwen tot brandweerkazerne. 

24 september 1988

De Goese vrijwillige brandweer is in haar bestaan op verschillende plaatsen gehuisvest geweest. De eerste echte kazerne staat aan de Beestenmarkt, in 1955 verhuizen ze enkele tientallen meters westelijk naar de Brouwersgang. Door de groei van de stad en de daarmee samenhangende uitbreiding van de Goese brandweer groeit het korps uit zijn jasje. Al in 1977 vraagt de brandweerdirectie aandacht voor de te kleine kazerne. Er worden zelfs al excursies naar nieuwe kazernes in het land gepleegd om zo ideeën op te doen. Toch duurt het nog 11 jaar voor het zover is.

Begin jaren 1980 begint de zoektocht naar de ideale plaats voor de nieuwe kazerne. Opties zijn een terrein nabij de kruising van de Deltaweg en de Provinciale weg, Klein Frankrijk en nabij het politiebureau. Een tweede onderzoek gaat over de locaties van de oude CZAV-veiling aan de Wulfaertstraat, de BB bunker aan de Kloetingseweg en het Magnoliaterrein. Uiteindelijk lijkt de hal aan de Wulfaertstraat de beste optie. Wanneer vervoersonderneming Van Gend en Loos te kennen geeft dat ze het pand aan de Van de Spiegelstraat willen verlaten valt alles op zijn plaats. De kantoren kunnen kantoren blijven en de laad- en loshal kan worden omgebouwd tot voertuigenremise. Het gaat om een grondoppervlakte van zo een 3000 vierkante meter.

Bouw

Door de Nederlandse Spoorwegen, als eigenaar van de grond en gebouw, is de huur aan Van Gend en Loos per 1 november 1987 opgezegd. Daarna kan aannemer De Delta uit Middelburg aan de slag. De verbouw bestaat in grote lijnen uit het 1 meter omlaag brengen van de garagevloer, het aanbrengen van Crawford deuren, herinrichting van de kantoren en het creëren van een nieuwe verdieping voor een leslokaal. Door de zachte winter en het vele binnenwerk kan men goed aan het werk blijven. Dit werk wordt voor een belangrijk deel ook uitgevoerd door eigen brandweerpersoneel. In hun vrije tijd metselen ze enkele muren, brengen een tussenvloer aan en schilderen de garagevloer. Na acht maanden zijn de werkzaamheden voltooid. Op 29 juni verhuizen de voertuigen in colonne van de Brouwersgang naar de Van de Spiegelstraat.

Opening

Blikvanger van de kazerne is het woord ‘BRANDWEER’ op het dak waar eerder de naam Van Gend en Loos prijkte. De letters zijn gemaakt door de bedrijfsschool van de Goese Apparaten- en Ketelfabriek (AKF). De letters spelen de hoofdrol bij de officiële ingebruikname van de kazerne op 24 september. Loco-burgemeester De Leeuw onthult het woord door met de autoladder een doek te verwijderen. Daarna is er een open dag en diverse demonstraties van de vrijwilligers en de jeugdbrandweer. Het feestje voor de vrijwilligers die avond valt letterlijk in het water. Door een enorme wolkbreuk zijn de Ganzestadblussers de hele avond bezig met het leegpompen van gebouwen en straten.

De kazerne aan de Van de Spiegelstraat omvat naast de voertuigenremise voor zeven grote voertuigen, een werkplaats met brug, een kantine, diverse kantoorruimten, een vergaderruimte en een groot leslokaal op de eerste verdieping.

In 1996 moet deze kazerne het veld ruimen voor de nieuwbouw van het kantoor van de CZ Groep. De brandweer bivakkeert een half jaar in een oude loods aan de Edisonstraat in Goes-West en betrekt op 30 november 1996 definitief de huidige post aan de Oranjeweg.

Lees meer over de kazerne aan de Oranjeweg (binnenkort online)
Gemeentearchief Goes
Krantenbank Zeeland
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
Scroll naar boven