De Witte Magirus

Eerste autoladder voor Goes

De Goese brandweer beschikt sinds 1968 over een autoladder. Onder andere de bouw van een drietal torenflats in Goes-Zuid vormde de aanleiding voor de aanschaf van een autoladder waarmee een hoogte van 30 meter kan worden bereikt. Net als vele andere voertuigen van de Goese brandweer wordt ook de autoladder in de kleur wit geleverd.

18 maart 1968

“Ik hoop dat we er geen plezier van mogen hebben” zegt burgemeester Huber van Goes bij de ingebruikname van deze autoladder op maandag 18 maart 1968. Brandweercommandant Taekema spreekt van een “machtig stuk materiaal”. De ingebruikname vindt plaats op de kazerne aan de Brouwersgang.

Op zich is deze Magirus autoladder geen bijzondere verschijning. Het is een standaardtype waarvan vele tientallen exemplaren gebouwd zijn en waarvan er ook in Nederland meerdere in dienst zijn. Toch maakt de witte cabine ook dit voertuig weer uniek. Het is de eerste autoladder voor de Brandweer Goes.

Magirus-Deutz

Magirus is bekend geworden als fabrikant van allerhande brandweermaterieel. Het bedrijf wordt opgericht in 1866 in de stad Ulm in Duitsland. Halverwege de jaren dertig wordt Magirus overgenomen door Humboldt-Deutz. Het beroemde Magirus-logo, geïntroduceerd in 1932, is de letter M gecombineerd met de Ulmer Münster, de hoofdkerk van Ulm met ’s werelds hoogste kerktoren. 

De naam Magirus-Deutz wordt in 1949 geïntroduceerd, met het oude Magirus-logo prominent op de grille. Er worden naast brandweerwagens ook met luchtgekoelde Deutz dieselmotoren uitgeruste vrachtwagens en bussen geproduceerd. Na groot succes op de markt in de jaren vijftig en zestig kwam Magirus-Deutz in de jaren zeventig in een crisis terecht, wat leidde tot de opname van de fabrikant in Iveco. 

Eckhauber

De Goese ladder is een zogenaamde ‘Eckhauber’ vanwege zijn vierkante neus. Onder deze neus ronkt het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde Deutz motor. Je kunt de autoladder al van verre horen aankomen, ook zonder sirene. De stempels (de steunen die het voertuig stabiliseren als de ladder in gebruik is) moeten met de hand uitgedraaid worden.

De Amsterdammer

In 1991 wordt de ‘echte’ Goese autoladder, dat wil zeggen de witte Magirus, afgekeurd. Omdat er op dat moment nog geen nieuwe autoladder is besteld, moet er naar een alternatief worden gezocht. Dat wordt gevonden door de firma Spijkstaal, die kort daarvoor een autoladder van de brandweer Amsterdam als inruilvoertuig heeft gekregen. Deze wagen voldoet nog aan de eisen en dus wordt deze autoladder naar Goes gebracht. Het grote verschil met de witte autoladder is dat dit exemplaar is uitgerust met automatische stempeling.

Dit volledig rode voertuig wordt in Goes voorzien van een witte band en een groot exemplaar van het fraaie Goese stadswapen. Het nog niet bestaan van landelijke striping voor brandweervoertuigen heeft zo zijn charmes! De afkomst van dit voertuig blijft desondanks zichtbaar: een kogelgat en kunststoffen ramen tegen rondvliegende stenen, zijn stille getuigen. Het is duidelijk te zien dat de Amsterdamse ladder (roepnummer 208) in ‘s-lands hoofdstad veel gebruikt is. Ook in Goes krijgt de wagen weinig rust. Met name in 1992 bewijst het voertuig goede diensten bij verschillende grote branden. In 1993 wordt de nieuwe DAF-Magirus autoladder in gebruik genomen en gaat de oude Magirus retour naar Spijkstaal.

Lees meer over de DAF-autoladder

Tweede jeugd in Henegouwen

Na de afkeur wordt de witte Magirus overgenomen door ondernemer Hoogstrate, een particulier in Goes die meerdere bedrijven in eigendom heeft. De wagen is nog enige tijd gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden aan zijn gebouwen en de reclamezuil aan de Deltaweg. In die tijd hebben een paar enthousiaste brandweerlieden nog enkele keren met deze autoladder deelgenomen aan oldtimer- en truckmanifestaties. De autoladder is daarna van eigenaar gewisseld en is uiteindelijk weer opgedoken bij een boomverzorgingsbedrijf in de Belgische provincie Henegouwen. De blauwe zwaailampen zijn daar vervangen door oranje exemplaren, verder is er aan de wagen bijna niets veranderd. Zelfs het stadswapen prijkt nog op de voordeur.

Terugkeer van de Witte Magirus

In 2013 viert brandweer Goes zijn 100e verjaardag met een open dag en reünie. De organisatie heeft de wens om de witte Magirus voor de feestelijkheden terug naar Goes te halen. Er wordt contact gezocht met de Waalse hovenier en er wordt een sponsor gezocht voor de transportkosten. De ladder wordt het stralend middelpunt van de viering, ondanks de steeds groter wordende roestvlekken.

In 2020 wordt de ladder weer opgekocht door de vorige eigenaar, maar de wagen wisselt al snel van eigenaar. Vandaag staat de autoladder in een loods in Yerseke, wachtend op restauratie die de wagen weer geschikt kan maken voor open dagen of andere brandweerevenementen.

Brandweervoertuigenonline.nl
Gemeentearchief Goes
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
Scroll naar boven